Potrebujeme:
- 1 kg diviny (stehno z jeleňa, diviaka)
- koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler)
- 4 paradajky, cibuľu
- asi 2 dl červeného vína
- pol hrste brusníc
- bobkový list
- soľ, čierne mleté korenie
- celé nové korenie
- rozmarín, citrón
- olivový olej
Postup:
1. Mäso dobre umyjeme, osušíme a dôkladne odblaníme. V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso nakrájané na kocky a opražíme ho.
2. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, bobkový list, čierne a nové korenie. Podlejeme červeným vínom a necháme prikryté dusiť takmer domäkka. Podlievame vývarom.
3. Potom pridáme na kocky nakrájané paradajky, brusnice, soľ a rozmarín. Dusíme domäkka.
4. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme dohladka. Ak chceme mať v omáčke aj kúsky zeleniny, rozmixujeme len časť omáčky.
5. Podávame s pečenými zemiakmi alebo knedľou. Do ragú pred podávaním kvapneme trochu citróna.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
Je čas dovoleniek, tak po víno k divinovému ragú si zájdeme do Talianska, až na samotný juh do „opätku“ – do Puglie. Dozrieva tu krásne hrozno – Primitivo (v Amerike známe pod názvom Zinfandel). San Marzano Primitivo di Manduria
60 ani Sessantanni ročník 2013 má tmavú, granátovú farbu. V nose cítime tmavé lesné ovocie, čučoriedky, čierne korenie a mletú kávu. Chuť je plná, vyvážená, cítime prezreté tmavé ovocie. Hrozno je zo šesťdesiatročných vinohradov a bolo zberané ručne. Mohutné víno s vyšším obsahom alkoholu a hladkými zamatovými tanínmi sa bude krásne snúbiť s divinovým ragú.
RECEPTY SÚ Z KNIHY VARÍME Z DIVINY, VYDAVATEĽSTVO PERFEKT