POTREBUJEME:
bažantie prsia, 2 stehná
200 g anglickej slaniny
5 guličiek nového korenia
5 bobkových listov
3 guličky čierneho korenia
50 g masla
2 vetvičky tymiánu
1/2 l bieleho vína
1/2 l vývaru z bažantích kostí alebo vody
cukor (podľa chuti)
soľ, čierne mleté korenie
POSTUP:
Mäso dočistíme, umyjeme, osušíme. Plátky slaniny opatrne vložíme pod kožu, mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odpočívať.
Zvyšok slaniny nakrájame nadrobno a rozložíme na dno pekáča, uložíme na ňu porcie bažanta. Tie ešte prikryjeme kúskami masla. Pridáme bobkový list, nové korenie a celé korenie (najlepšie v čajovom sitku alebo zabalené do gázy, aby sa korenie po upečení dalo ľahko vybrať).
Posypeme tymiánom, podlejeme asi 300 ml vína a polovicou vývaru a dáme piecť do rúry, ktorú sme predhriali na 180 stupňov. Po 20 minútach znovu podlejeme a zakryjeme alobalom, aby sa mäso dusilo.
Pečieme ďalších 40 – 45 minút, občas podľa potreby podlievame vínom a vývarom. Podávame so štuchanými zemiakmi, ako príloha však stačí aj čerstvý chlieb.
Foto: SHUTTERSTOCK