Potrebujeme:
Paštéta
1 kg mäsa z diviny
500 g bravčového mäsa
600 g pečene
soľ, mleté čierne korenie
tymián, borievky
brusnicový lekvár
masť, 100 g slaniny
Šalát
200 g polníčkového šalátu
2 lyžice masla
2 zrelé hrušky
6 lyžíc medu
75 ml bieleho vínneho octu
2 červené repy
3 lyžice oleja (orechového alebo olivového)
Postup:
Umyté mäso z diviny spolu s bravčovým uvaríme v osolenej vode domäkka, pomelieme. Surovú pečeň rozmixujeme, osolíme, okoreníme, pridáme mleté borievky, tri lyžice brusnicového lekváru, dochutíme tymiánom. Zmes zmiešame s pomletým mäsom, pridáme vajce a ešte raz dôkladne premiešame.
Paštétovú zmes dáme do formy vymastenej masťou a vysypanej strúhankou. Navrch poukladáme plátky slaniny. Formu prikryjeme pokrievkou a paštétu varíme vo vodnom kúpeli asi 2 hodiny. Po uvarení necháme vo forme vychladnúť, až potom vyklopíme.
Hrušky ošúpeme, nakrájame na drobné kocky. Maslo zohrejeme na panvici za stáleho miešania hrušky podusíme. Pridáme med, necháme ho rozpustiť, pridáme ocot, krátko povaríme. Hrušky necháme v šťave vychladnúť.
Polníček umyjeme, necháme odkvapkať. Omytú cviklu ošúpeme, buď ju nastrúhame alebo nakrájame na jemné prúžky. Hrušky vyberieme z šťavy a zmiešame so šalátom, repou, ochutíme soľou a korením. Šalát pokvapkáme olejom. Paštétu podávame s hriankou, pridať môžeme brusnice.
Foto: SHUTTERSTOCK