1 hodina 20 minút
Na 4 kg jaternice potrebujeme:
80 dkg mäsitej slaniny z diviaka
1 kg pľúc z daniela
1 kg pečene z daniela
40 dkg ryže
3 stredne veľké cibule
15 dkg diviačej masti
2 dkg mletého čierneho korenia
1 dkg mletého nového korenia
1 zarovnanú PL sušenej majoránky
3 dkg červenej papriky
soľ
cca. 6 m bravčového čreva
Postup:
Slaninu a pľúca uvaríme do mäkka v slanej vode (pri 90ᵒC varíme dlho, ale pomaly), následne ich necháme vo vode vychladnúť (vodu neskôr použijeme na uvarenie ryže). Surovú pečeň očistíme od ciev, potom spolu s uvarenou slaninou a pľúcami pomelieme najemno na mäsovom mlynčeku.
Ryžu uvaríme do mäkka vo vode, v ktorej sme varili slaninu a pľúca, precedíme (vodu odložíme) a prepláchneme studenou vodou. Očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na slanine a zmiešame s ryžou, pomletou slaninou, pľúcami a pečeňou. Ochutíme čiernym a novým korením, majoránkou, paprikou a soľou, a pridáme toľko z odloženej vody, aby masa bola dostatočne tvarovateľná.
Masu voľne natlačíme do čreva, konce zaviažeme a v 90ᵒC vode varíme 35 minút. Po vybratí z vody necháme vychladnúť. Pri skladovaní v chlade je možné konzumovať niekoľko dní.