4 osoby
1 hodina a 30 minút
Potrebujeme:
1 veľkú červenú cibuľu
6 stredných paprík
5 stredných paradajok
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
soľ podľa chuti
2 lyžičky sušenej papriky
80 dkg jelenie stehno
zmes korenia na marinovanie
2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
1,5 lyžice masla
8-10 plátkov slaniny
2-3 vetvičky rozmarínu
6 stredných zemiakov
zväzku petržlenu
2 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 vetvička rozmarínu
soľ a korenie podľa chuti
Postup
Orestujeme cibuľu, pridáme papriku, a po pár minútach miešania pridajme paradajky. Za stáleho miešania spravíme základ (lečo) 5-6 min., potom vmiešame sušenú papriku. Podľa chuti osolíme a povaríme 30 minút.
Mäso umyjeme a usušíme. (Ak chceme pikantnejšiu chuť, marinujme cez noc v chladničke so zmesou korenia, ale pred pečením marinádu z mäsa očistime.) Cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. V mäse spravíme hlbšie zárezy a pretlačíme kúsky cesnaku, potom potrieme soľou a korením. Obložíme plátkami slaniny a vetvičkami rozmarínu.
Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, vložíme mäso, prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Po 30 minútach znížime teplotu na 180 stupňov – podľa potreby môžeme podliať mäso 1-2 dl vody.
Po ďalších 30 minútach mäso vyberieme z rúry, polejeme predtým pripraveným dresingom (lečom), potom vložíme späť do rúry, ale tentoraz bez alobalu. Pečieme ďalších 20-30 minút (možno aj viac), kým slanina bude chrumkavá. Potom necháme 10-20 minút vychladnúť.
Zemiaky nakrájame na tenké kolieska a zmiešame ich s rozpusteným maslom, olejom a zmesou korenia a byliniek. Potom poukladáme do silikónových foriem na muffiny a v rúre predhriatej na 190 °C dáme piecť do zlatista (40-50 minút).