Potrebujeme (na 4 porcie):
- balíček cestovín (tagliatelle, fettuccine)
- 400 g húb
- 250 g listového špenátu
- 4 veľké paradajky
- 250 g oravskej slaniny
- 250 g mäkkého syra
- cibuľu, soľ
- mleté biele korenie
- olivový olej, cesnak
- petržlenovú vňať
- citrón
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, oravskú slaninu a syr na malé kúsky. Huby jemne, ale dobre otrieme suchou utierkou (neumývame) a nakrájame na plátky. Cesnak roztlačíme.
2. Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode al dente. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme cibuľu. Pridáme huby, pokvapkáme ich citrónom a mierne orestujeme.
3. Potom pridáme listový špenát, paradajky, slaninu, cesnak a všetko orestujeme. Ochutíme mletým bielym korením. Ak treba, podľa chuti dosolíme.
4. Na vyhriaty tanier servírujeme porciu cestovín, na ňu dáme orestovanú zmes, ktorú ešte posypeme nakrájaným syrom. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
Výdatné dažde a teplé počasie doteraz žičilo hubám, možno sa vám preto bude hodiť nový recept na cestoviny s hubami. Okrem húb sú v ňom ďalšie ingrediencie – špenát, paradajky (samostatne sú obidve náročné na snúbenie s vínom), slanina a syr. Kvôli špenátu sa vyhneme červenému vínu – taníny obsiahnuté v červených vínach by mohli spôsobiť železitú príchuť v ústach. Zvolíme preto biele víno – vyzretejšie, zaguľatenejšie, s nižším obsahom kyselín. Vhodným partnerom by mohol byť Sauvignon blanc z malého rodinného vinárstva Rariga v Modre, ročník 2014, suché. Nie je to typický predstaviteľ tejto odrody. Vo vôni cítime lipový kvet, kôpor a mätu. V chuti je plné a harmonické. Chuť je popretkávaná jemnými drevitými tónmi dubového a agátového charakteru. Víno zrelo pol roka na jemných kvasinkových kaloch, ktoré mu dodali plnosť a obrovský zrecí potenciál. Víno svojou plnosťou a zamatovosťou pekne spojí ingrediencie v tomto jedla a znásobí nám zážitok z jedla. Tento Sauvignon je jedným z príkladov, kedy sa víno urobené zo zdravého hrozna a starostlivým prístupom pri výrobe dozrievaním zlepšuje. Podávame ho pri teplote 11 – 12 stupňov Celzia.