Potrebujeme:
1 zajac
4 bobkové listy
asi 7,5 dcl bieleho vína
soľ, 10 zrniečok čierneho korenia
2 ks nové korenie
5 strúčikov cesnaku
zelenina ( 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 červená cibuľa, polovica zeleru)
bravčová masť
150 g slanina
bylinky – rozmarín, tymián
Postup:
Zajaca umyjeme a necháme marinovať aspoň 30 minút v 0,5 l vína, pridáme bobkové listy. Ak mäso nie je ponorené, treba priliať vodu.
Do pekáča dáme dve lyžice masti, vložíme mäso, osolíme. Zajaca potrieme rozotretým cesnakom a tri strúčiky cesnaku pridáme v celosti. Vnútro vyložíme plátkami nakrájanej slaniny.
Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú zeleninu, posypeme rascou, pridáme čierne a nové korenie. Na vrch hodíme bylinky. Prikryjeme alobalom a necháme piecť pri minimálne 200 stupňoch Celzia.
Približne po 45 min pečenia pekáč vyberieme, polejeme výpekom a pridáme 1 dlc vína a ďalej pečieme. Po pol hodine opäť vyberieme, polejeme zajaca výpekom, opäť víno a necháme na zníženej teplote dopiecť v odkrytom pekáči dovtedy, kým je mäso mäkké a červené.
Ako príloha sú vhodné varené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiaková knedľa.
Foto: Shutterstock