Potrebujeme:
- 1 kg mäsa z diviaka
- 250 g cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 krajce starého chleba
- 5 PL zaváraných brusníc
- 3 PL masti
- 1 PL rasce mletej
- 1 PL štipľavej papriky
- 2 PL mletej červenej papriky
- Soľ
Postup:
1.Mäso nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nakrájame na polkolieska. V hrnci na horúcej masti osmažíme cibuľu, pridáme mäso a restujeme. Prisypeme sladkú i štipľavú papriku, rascu a pretlačený cesnak. Premiešame a zalejeme horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
2. Varíme, potom zmiernime a pomaly pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas premiešame, ak je treba podlejeme. Z chleba odstránime kôrku a nastrúhame ho. Pridáme do guláša a spoločne ďalej dusíme, kým sa chlieb rozpustí. V tejto chvíli guláš osolíme a pridáme brusnicový kompót bez šťavy. Premiešame a po chvíli odstavíme. Podávame s čerstvým chlebom.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
K diviakovi Ideálne je použiť mäso z mladého diviaka, ktoré má podobnú chuť ako bravčové mäso a jeho vôňa nie je taká prenikavá. Plnosť jedla a telo vína musia byť v harmónii. Preto som vybrala plné, dozreté víno Dominus 2012 z vinárstva Domin & Kušický. Je to cuvée z odrôd Hron, Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. Spoločnosť sa netají tým, že pri výrobe tohto
cuvée sa inšpirovala vinármi z jednej najznámejších vinárskych oblastí – Bordeaux.
V Bordeaux sa robí len veľmi málo odrodových vín s presvedčením, že jedna odroda nemôže mať stálu kvalitu v každom ročníku. Víno je tmavej rubínovo – karmínovej farby, vo vôni drobné čierne a čierne bobuľové ovocie, v chuti je mäkké, ovocné, zamatové. Novošľachtenec Hron mu dodáva južanský charakter. Spoločnosť spracúva svoje dopestované hrozno vo vlastných zariadeniach na finálny produkt – certifikované biovíno. Odrodová skladba vo vinohradoch je volená cielene na agroekologické podmienky mikrorajónov, vhodnosť odrôd pre ekologickú činnosť.
RECEPTY SÚ Z KNIHY VARÍME Z DIVINY, VYDAVATEĽSTVO PERFEKT