Suroviny:
800 g srnčieho stehna bez kosti
1 lyžičku soli
mleté čierne korenie
2 zrnká borievok
olej, lyžica masla
300 gramov jabĺk
1 dcl červeného vína
4 lyžice brusnicového kompótu
Na zemiakové placky:
300 g zemiakovej kaše
150 g tvrdého syra
1 vajce
1/2 šálky hladkej múky
soľ a mleté čierne korenie
zelená cibuľka
1 strúčik cesnaku
Postup:
1. Na hrubšom strúhadle nastrúhame syr. Najemno nakrájame trochu zelenej cibuľky. Do misy dáme zemiakovú kašu, vajce, múku, syr a zelenú cibuľku spolu s pretlačeným cesnakom. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, dobre všetko premiešame. Z hmoty sformujeme 12 malých guličiek ktoré sploštíme do placiek. Pred vyprážaním ich trochu obalíme v múke a dáme na panvicu do predhriateho oleja. Smažíme z oboch strán do zlatista asi 3 – 4 minúty z každej strany. Hotové odkladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Jemne osolíme.
2. Z vykosteného, odblaneného, umytého a osušeného srnčieho stehna (chrbta) nakrájame medailóniky (3 kusy na porciu), zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Rýchlo opečieme z obidvoch strán na rozohriatom oleji, Potom ich vložíme do nádoby a uchováme v teple. Do oleja, ktorý zostal po opekaní, pridáme maslo, na plátky nakrájané, olúpané a jadrovníkov zbavené jablká, zalejeme vínom a krátko podusíme. Pri podávaní na tanier uložíme medailóniky, navrch každého položíme plátok duseného jablka, ozdobíme brusnicovým kompótom a podlejeme šťavou.
FOTO: SHUTTERSTOCK