Potrebujeme:
- 1 bažant poľovný
- 3 zemiaky
- malý kúsok stredne uvarenej foie gras (vykŕmená husacia alebo kačacia pečeň)
- 1 zelené jablko
- 200 g smrčkov
- 0,5 l bieleho vína
- 0,25 l smotany na šľahanie
- soľ a korenie
- 1 pohárik bieleho portského vína
Postup:
1. Bažant: Vezmeme vopred ošklbaného a vypitvaného bažanta, stredom ho prekrojíme na dve polovice, osolíme a okoreníme. Potrieme ho trochou smotany a bieleho vína a dáme do rúry upiecť.
2. Príloha: Zemiaky uvaríme a vyšľaháme z nich pyré. Očistené jablko pokrájame na menšie kúsky a uvaríme z neho kompót. Do zemiakového pyré vmiešame kompót z jablka a foie gras a všet
ko spolu vyšľaháme v mixéri. Na zjemnenie pridáme kúsok masla, osolíme a okoreníme.
3. Omáčka zo smrčkov: Smrčky dôkladne poumývame, aby v nich nezostala hlina, necháme ich odkvapkať a opečieme v rajnici. Podlejeme portským vínom, necháme ho zhustnúť, pričom dávame pozor, aby vzniknutý sirup na dne rajnice neprihorel. Potom smrčky až po vrch zalejeme smotanou a necháme podusiť.
FOTOGRAFIE: SHUTTERSTOCK