Potrebujeme:
- 2 jarabice
- 100 g slaniny
- bravčová masť
- 5 vetvičiek rozmarínu
- mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Jarabice najskôr vypitveme, opálime a umyjeme. Potom ich osolíme a okoreníme. Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami údenej slaniny. Ak nám slanina ostala, tak ju nakrájame na kocky a spolu s vetvičkami rozmarínu dáme na plech vymastený bravčovou masťou.
2. Na vrch položíme jarabice, podlejeme trochou vody a pečieme do zlatista asi 45-60 minút.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
K jarabici Pri výbere vína k jarabici musíme mať na myslí veľmi aromatickú prísadu, ktorá do nej ide – a to je rozmarín.
Zvolila som preto vyzretejší Cabernet Sauvignon ročník 2013 z vinárstva Pavelka a syn – VPS z Pezinka. Milan Pavelka hospodári na 50 hektároch na svahoch pohoria Malé Karpaty. Hrozno sa tu pestuje viac ako dvetisíc rokov. Odroda Cabernet Sauvignon pochádza z Francúzska a je krížencom dvoch odrôd – Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Víno má tmavú rubínovo – granátovú farbu. V komplexnej vôni dominuje vôňa čiernych ríbezlí – cassis
– taká typická pre túto odrodu. V chuti vína cítime takisto čierne ríbezle, kyselinky sú v harmónii s tanínmi, víno má dlhú ovocnú dochuť. dozrievanie v bariku mu dodalo jemný vanilkový nádych.
RECEPTY SÚ Z KNIHY VARÍME Z DIVINY, VYDAVATEĽSTVO PERFEKT