Potrebujeme:
- 4 stehná z bažanta
- huby (asi dve hrste)
- koreňovú zeleninu na 1 hrniec (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb)
- 1 mladú cibuľku
- 1 zelenú papriku
- cibuľu, cesnak (podľa chuti)
- olivový olej
- 100 g slaniny
- asi 100 ml suchého bieleho vína
- soľ, kyslú smotanu
- mleté biele korenie
- štipku šafranu a mletého zázvoru
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, ostatnú zeleninu (koreňovú, mladú cibuľku, papriku) a slaninu nakrájame na menšie kúsky. Cesnak pretlačíme. V hrnci rozpálime trochu olivového oleja a opečieme na ňom slaninu. Pridáme cibuľu a upražíme ju dosklovita. Potom pridáme ešte nakrájanú zeleninu, huby a cesnak. Podlejeme trochou vína, prikryjeme a krátko pomaly podusíme.
2. Do základu pridáme bažantie stehná, dolejeme vodou, ochutíme koreninami a varíme všetko spolu, až kým je mäso mäkké.
3. Ku koncu varenia pridáme zvyšné víno, premiešame a necháme prejsť varom. Potom pridáme kyslú smotanu, znovu premiešame a dovaríme.
4. Podávame s bielou bagetou ugrilovanou na olivovom oleji alebo s rezancami (prípadne s jedným i druhým). Ozdobíme čerstvým petržlenom.
Víno k receptom odporúča:
Beáta Vlnková prezidentka Asociácie someliérov SR
Bažantia polievka s hubami, zeleninou, slaninou, smotanou a zázvorom je sýta, plná opulentných chutí. Vyberieme k nej preto víno podobného charakteru. V Rakúsku asi 80 km za Viedňou smerom na západ sa nachádza malebný vinársky región Wachau, ktorý produkuje Veltlínske zelené a Rizling rýnsky známy v celom svete. Na návšteve vo vinárskej rodine Pichler – Krutzler svetovej triedy sme ich ochutnali niekoľko a k našej polievke sme vybrali Riesling z polohy Kellerberg v akostnom zaradení Smaragd, ročník 2015. Vína z Wachau majú svoj vlastný systém klasifikácie vín. Sú rozdelené do troch skupín: Steinfeder, Federspiel a Smaragd, jedným zo základných kritérií je obsah alkoholu. Smaragd je označenie pre najlepšie a najviac cenené vína z Wachau, majú obsah alkoholu viac ako 12,5%. Až optimálna zrelosť hrozna umožňuje vyrábať vína tejto kategórie. Víno má ovocnú arómu, prevláda citrusové ovocie, marhule, biela hruška. Hrozno ležalo na šupkách 6 – 8 hodín a to sa zjavne odráža na jeho chuti. Je plné, šťavnaté, cítite chuť prezretého hrozna, s mimoriadne dlhou dochuťou. Pri varení odporúčame použiť víno od toho istého vinára tej istej odrody, ale nižšie akostné zaradenie – t.j. Steinfeder alebo Federspiel a už k hotovej polievke si doprajeme toto jedinečné víno v zaradení Smaragd.
RECEPTY SÚ Z KNIHY VARÍME Z DIVINY, VYDAVATEĽSTVO PERFEKT